Hva kan skje med Norge nå?

Hva er det amerika kan ha invirkning på vårt land? Jo det er to viktige ting det. Det ene er økonomien og det andre er forsvaret.
For å gi er litt mer pekepin så siterer jeg noe jeg fant på vg.no

Hva betyr dette for Norge?
To aspekter gjør det amerikanske presidentvalget særlig viktig for Norge: Det økonomiske og det forsvarspolitiske.

Det første først: Norge en såkalt «liten, åpen økonomi». Det betyr vi har liten påvirkningskraft på verdensøkonomien, men er likevel veldig avhengige av hva som skjer utenlands. USA er en av Norges viktigste handelspartnere og reaksjoner i amerikanske markeder vil lett kunne smitte til Norge.

I tillegg er USA en stor oljeprodusent med nok produksjon til å påvirke oljeprisen. Tidligere har Trump signalisert at han ønsker å dempe skatteleggingen av oljebransjen, noe som kan øke aktiviteten og senke oljeprisen. Det vil i tilfelle ramme norsk økonomi negativt. Allerede onsdag morgen har den norske kronen svekket seg mot euro.

USA er også en av Norges viktigste allierte gjennom det militære samarbeidet i NATO. Dermed betyr amerikansk forsvarspolitikk mye for norsk forsvar, og særlig relevant for Norge er vår grense til Russland. Trump har sagt at han mener USAs allierte ikke betaler nok til fellesskapet, og han lover ikke å hjelpe NATO-land med forsvar.

Til àrs ok friđar

#norge #og #amerika #hva #kan #skje

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Vikingr hrafn

Vikingr hrafn

28, Ringsaker

Jeg er en man kan kalle hedning. Jeg er da aktiv i religionen Åsatru (den gamle førkristne religionen i norden.). Jeg er ikke en rasist, ny-nazist eller noe annet idiotisk. Denne bloggen er mest bare for å gi deg eller dere et inblikk i en moderne hednings liv. Også for å dele mine kunskaper om fortidens helter og historier med dere. Til árs ok friðar - for godt år og fred

Kategorier

Arkiv

hits