Åsatru, hva er det? (Del 2.)

Jeg kom til å tenke på at når jeg skrev mitt første innlegg omfattet det bare selve åsatru som en religion. Jeg kom ikke frem med det om hvordan jeg tenker på det som min religion.
Hvorfor er jeg i denne religionen? Hva med vitenskap? Andre religioner?
Jeg skulle godt ha brukt mine egne ord, men jeg velger her å sitere Åsatrufelleskapet bifrost, dem får det formulert veldig bra hvordan jeg stiller meg til min egen religion.

"Åsatrua omfatter hele spekteret av guder, gudinner og andre mektige skikkelser innen norrøn mytologi. Ordet åsatru betyr ordrett "trua på æsene", men æsene utgjør bare en del av det mangfoldet som møter oss i den norrøne tradisjonen."
"Vi ønsker å skape et levedyktig forum for de som er interessert i åsatru, samt å fremme forståelsen for kultur, kunst og tradisjoner med røtter i førkristen tid. Vi vil ta vare på den hedenske kulturarven og holde den levende og oppdatert. Dette vil vi gjøre gjennom praksis basert på både kildegranskning og nyskaping i en hedensk forståelse av historien, etikken, mytene og maktene.

"Forn siðr" er et annet begrep for den samme tradisjonen, og betyr kort og godt "gammel skikk" eller "den gamle seden." Vi benytter oss også av ordet "hedning," selv om dette har fått en litt annen betydning i moderne tid.

Vi har ingen hellige bøker eller læresetninger. Det nærmeste vi kommer en hellig tekst er den Poetiske eller Eldre Edda, der mange av gudekvadene er bevart. Disse er ubestridelig nedtegnet i kristen tid, men har et tydelig hedensk innhold som forteller og henviser til mange av de viktigste norrøne mytene.

Andre kilder vi benytter oss av er selvfølgelig Snorres Edda, skaldekvad, islendigesagaene og kongesagaene. Samtidig er det viktig for oss at dette ikke er noen statisk historiedyrkning. Vi lar oss inspirere av andre nålevende naturreligioner og nyhedenske erfaringer, slik at vi får en religion som er tilpasset det moderne liv. Vi prøver ikke å motarbeide ny viten, men bruker den gamle idéverdenen til å forstå den."

Til àrs ok friđar - for godt år og fred

#åsatru #hva #er #det #personlig #hedensk #norrøn #edda

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Vikingr hrafn

Vikingr hrafn

28, Ringsaker

Jeg er en man kan kalle hedning. Jeg er da aktiv i religionen Åsatru (den gamle førkristne religionen i norden.). Jeg er ikke en rasist, ny-nazist eller noe annet idiotisk. Denne bloggen er mest bare for å gi deg eller dere et inblikk i en moderne hednings liv. Også for å dele mine kunskaper om fortidens helter og historier med dere. Til árs ok friðar - for godt år og fred

Kategorier

Arkiv

hits