Mjød

Da var endelig mjøden ferdig og klar til flasking.
Denne patchen har fått navnet Hatis mjød, dette fordi jeg satte i gang gjæringen under måneformørkelsen som var for 1 mnd sidem.
Hvem Hati er og hva Hati har med måneformørkelse vil jeg komme tilbake til senere i et annet innlegg.

Men hva er mjød?.
Mjød er ikke det sikkert mange tror, altså "øl fra viking tiden".
Mjød er fra vikingtiden, men er en vin. Det var den dyreste vinen en kunne få, fordi honning var ikke noe man hadde lett tilgang den gang da. Så mjød ble endten brukt til bare fint selskap eller gitt som gave fra høyt stående mennesker.
Mens øl derimot var en vanlig drikk, for dem som ikke bodde i nærheten av en vannkilde, var øl den beste alternativ, da dette må steriliseres for å kunne brygges.
Men øl da var langt mye svakere enn nå, fordi dem hadde ikke så bra gjær og det resulterte i at gjæret døde tidligere i gjæringsprosesen.
Mjød som lages i dag blir som regel sterk, min ligger ofte på hetvins nivå.

Men som sikkert noen av dere har forstått til nå, så består altså mjød av honning.
I grunn bare honning, vann og gjær. Det er "grunnmuren" for en god mjød, det du så putter i som smakstilsetting avgjør det hele.
Og alt kan brukes som smakstilsetting, eneste haken er jo at det må smake godt i lag om du bruker mer enn en smakstilsetning og det må smake godt når det blir søtnet.

Til àrs ok friđar - for godt år og fred

#mjød #vin #hjemme #brygg #honning #alkohol #norrøn #viking

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Vikingr hrafn

Vikingr hrafn

28, Ringsaker

Jeg er en man kan kalle hedning. Jeg er da aktiv i religionen Åsatru (den gamle førkristne religionen i norden.). Jeg er ikke en rasist, ny-nazist eller noe annet idiotisk. Denne bloggen er mest bare for å gi deg eller dere et inblikk i en moderne hednings liv. Også for å dele mine kunskaper om fortidens helter og historier med dere. Til árs ok friðar - for godt år og fred

Kategorier

Arkiv

hits